Οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην Υγεία και το Περιβάλλον

Θα συζητηθούν στη Σητεία οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην Υγεία και το Περιβάλλον

Από

Anatolh-s

20 Οκτωβρίου 2018, 18:02

 

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 6-9 μ.μ. στο «Πολυκέντρο» του Δήμου Σητείας (οδός Κονδυλάκη 23) διοργανώνεται η 4η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε  Φυτοφάρμακα στην Υγεία και το  Περιβάλλον», με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Σητείας, το Τμήμα Αγροτικής  Οικονομίας Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας ΟΑΣ ΑΕ. και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνδιοργανωτές είναι το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Σητείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υγειονομικής  Περιφέρειας Κρήτης.

Κάθε ημέρα καταναλώνονται στη χώρα μας 82 τόνοι φυτοφαρμάκων, με μέσο ημερήσιο κόστος 450.000 €. Κάθε ημέρα 5 Έλληνες  δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά.

Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στην Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας.

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών.

Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών, στην Κρήτη δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, που οφείλονται σε φυτοφάρμακα.

Η ημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού Τομέα Μορφολογίας κ. Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αριστείδη Τσατσάκη. Συντονιστής της Ημερίδας θα είναι εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής παιδιών με τίτλο «Παιδί και φυτοφάρμακα».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το Σάββατο 17 Νοεμβρίου  θα ακολουθήσει συζήτηση και γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της ημερίδας.

Η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.