Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Πνευμονική Ίνωση

Σεπτέμβριος 2022

Παρά το γεγονός ότι η ΠΙ είναι μια τόσο σοβαρή ασθένεια, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση, απώλεια πολύτιμου χρόνου θεραπείας και, πάνω απ ‘όλα, χρόνου για να απολαύσετε τη ζωή.

Μήνας ευαισθητοποίησης για την ΠΙ – χρησιμοποιώντας και πάλι το σύνθημα «Breathing Life» το 2022 – θέλει να επιστήσει την προσοχή στην ΠΙ, τις επιπτώσεις της και τις αλλαγές που επιφέρει στην καθημερινή ζωή καθώς και τη σωματική και ψυχολογική πίεση που επιβάλλει η ασθένεια στους ασθενείς και τους αγαπημένους τους  αλλά και στις ουσιαστικές στιγμές ομαλότητας και ευτυχίας που εξακολουθούν να βιώνουν οι ασθενείς με ΠΙ παρά αυτή την επιβάρυνση.

Ο Παγκόσμιος Μήνας Ευαισθητοποίησης για την ΠΙ πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και καθιερώθηκε για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πνευμονική ίνωση και τη βοήθεια ασθενών, φροντιστών και οικογενειών που έχουν επηρεαστεί από αυτήν.

Στόχος της καμπάνιας είναι η έρευνα για τη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης, η βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και της έγκαιρης παραπομπής σε ειδικό και θεραπευτικές οδούς, καθώς και η πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά εμπόδια και προκλήσεις στην ΠΙ που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν.

Δράση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας την εβδομάδα αφύπνισης για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση 2022. Ο κύριος Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών “Πνεύμονες Ζωής”, προτείνει “Συνεργάσου με τον Πνευμονολόγο σου”.

«Δεν είμαστε μόνο το σώμα, είμαστε και το μυαλό. Προσπαθήστε να κατανοήσετε, να αποδεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας». Η Ελίνα Βογιατζάκη, κόρη ασθενούς με πνευμονική ίνωση, ιδρύτρια της PhytoCognition, με ένα ισχυρό μήνυμα για τη σπουδαιότητα της αυτοφροντίδας, της αγάπης και της αποδοχής του αληθινού εαυτού μας.

Τα ακριβή αίτια της Πνευμονικής Ίνωσης είναι άγνωστα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, οι μικροβιακοί παράγοντες και η επαγγελματική έκθεση όπως η ρύπανση, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η γενεσιολογία.

Η ικανότητα αντιμετώπισης της δύσπνοιας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δύσπνοιας και είναι χρήσιμη για την ανακούφιση του άγχους.